Al vrij snel na mijn afstuderen werd ik part-time docent op de Hogeschool Utrecht (bedrijfscommunicatie) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (communicatie & communication studies – de Engelstalige en internationale varianten communicatie).

Kennis overdragen

Het overdragen van kennis via workshops, presentaties en kennissessies zit in mijn bloed. Eerst als onafhankelijk consultant voor Facebook- en online strategieën. En ook nu, als mede-eigenaar van Sizigy geven we regelmatig trainingen, advies en leiden we marketing/communicatieprofessionals op. Eén van de sessies bestond een 4-daagse opleiding voor het docententeam van Communication Studies (nog te boeken door andere opleidingen overigens. Ik geef deze reeks samen met Danny Oosterveer). In 4 bijeenkomsten hebben we met het team het online speelveld besproken, waaronder contentmarketing, de impact van data en analytics voor communicatieprofessionals en natuurlijk sociale media.

Verdieping? Stage!

Tijdens de sessies bleek dat er bij enkele docenten behoefte was aan meer verdieping rondom online marketing én een kijkje in de keuken aan de bureauzijde. Als docent zie je zeker wel eens een bedrijf van binnen, bijvoorbeeld als stage- of afstudeerbegeleider, maar écht inhoudelijk meewerken gebeurt niet. Dat was de reden om de afgelopen maanden ruimte te maken voor een docent-stagiair: Dirk van der Steenhoven! Dirk heeft een paar maanden lang elke maandag koffie gehaald en het kopieerapparaat beheerd meegewerkt aan klantstrategieën, het ontwikkelen van contentlijnen én zich af en toe bemoeid met de focus en strategie van Sizigy. Van 20 jaar lang marketingervaring moet je immers gebruikmaken. Zo’n stage snijdt dus aan twee kanten.

Docentstage: hoe en wat?

Dirk was er alleen op maandag, dé project- en regeldag van de week voor ons. Afspraken met klanten, werken aan projecten en productie van content gebeurd vaak op de andere dagen. Dat maakte het lastig om écht diep in projecten te duiken. Gelukkig hebben we hier en daar kunnen schuiven, zodat Dirk toch meer meekreeg dan Asana, ons projectmanagementsysteem 😉. Voor een docentstage zou een paar keer een volle week meedraaien wellicht nóg meer opleveren. In de praktijk is dit natuurlijk onhaalbaar, omdat je als docent vastzit aan specifieke periodes van lesgeven. Al met al heeft Dirk aan verschillende projecten kunnen meewerken en zijn professionele blik kunnen werpen: erg fijn!

Voor ons was de stage van Dirk ontzettend leerzaam! Zowel voor Dirk als voor ons.