Ook dit jaar heb ik – voor het derde seizoen op een rij – meegewerkt aan de LBL-jaargids. Dit jaar niet alleen als expert over Facebook (dit jaar met name gericht over de belangrijkste trends, zoals Mobile First, Video en Adverteren). Ik ben ook geïnterviewd over contentmarketing – doe je dat nu op onderbuikgevoel of op basis van data? Naast Tim Steur (Jumbo), Mireille Spapens (Erasmus MC), Daniël Spronk (Eight Media), Marco Derksen (Upstream) en Erika van Harten (WNF) wierp ik mijn blik (en vooral mijn mening) over dit onderwerp. Wat vonden ‘we’?:

  • Onderbuikgevoel komt kijken bij de uitwerking, de beslissing over specifieke onderwerpen komt uit data (zoals het thema ‘ontbijt’ bij Jumbo);
  • Het effect neten op basis van bereik en impact  is belangrijk voor het aanscherpen van (toekomstige) verhalen;
  • De ‘Art Of Storytelling) vereist creativiteit – en dat is niet door data te vervangen;
  • Gebruik actuele data van je sociale kanalen en de impact hiervan;
  • Buikgevoel, frisse ideeën en gezond verstand zijn de start van alles. Uit data moet vervolgens blijken of iets werkt;
  • Niet alle data zijn relevant, bekijk welke dat wel zijn voor je organisatiedoelstellingen;
  • Toetsen van campagnes kan met panels of via sociale media (waar reageert je publiek het beste op).

Content begint met een verhaal

Elk ‘stuk’ content begint met een verhaal. Het verhaal van de organisatie, wie er werken of waar je voor staat. Het extraheren van dat verhaal vergt creativiteit en doorzettingsvermogen. Als je eenmaal zover bent  kun je – vaak vanuit vaste thema’s en gerichte onderwerpen – content ontwikkelen. De vorm, inhoud en type content hangt natuurlijk helemaal af van je doelgroep en het kanaal. Dit omvat natuurlijk ook de lengte. Maak je een mooie longread of zorg je voor korte stukjes die gericht getarget worden? Hiervoor kun je prima data gebruiken – maar laat data je creativiteit niet stukmaken! Ik spreek uit ervaring…

Data vooral om bij te sturen

Niet alleen maar varen op data, niet alles willen verzamelen en vooral KPI’s en doelstellingen bepalen die bijdragen aan de organisatie. Je kunt data prima gebruiken om je boodschap of propositie te testen (zoals we bij Sizigy doen voor HVC) vóórdat je een grote campagne start. En je kunt je onderwerpen (vanuit de overkoepelende thema’s) prima bijsturen als je merkt dat iets niet werkt. Meer hierover volgt in twee aparte blogs binnenkort!

De LBL-jaargids kun je hier bestellen: https://www/wwwstage.lbl.nl/jaargids/