Dit artikel van Aljo Hartgers over Facebook in 2017 verscheen in de LBL-jaargids. Deze prachtig vormgegeven gids kun je bestellen op de site van LBL.

 

Facebook effectief inzetten en zichtbaar zijn voor je doelgroep. Voor menig marketeer best nog een uitdaging, omdat het algoritme van Facebook continu verandert. Door open te blijven staan voor veranderingen, zoals de focus op (korte) video) en mee te bewegen met de mogelijkheden is Facebook een effectief middel om binding te houden met je doelgroep en nieuwe mensen te bereiken. Bij Sizigy werken we vooral met Awarenesscampagnes en niet zozeer met performance (zoals leadgeneratie of productverkoop). Daar zijn gespecialiseerde bureau’s veel beter in. Wij zorgen voor de activatie van bijvoorbeeld onze video op het juist moment bij de juist doelgroep. Doe je dat goed? Dan heb je voor relatief weinig budget een enorm bereik.

De actuele cijfers en statistieken van Facebook

Volgens Facebook zijn er wereldwijd maandelijks meer dan 2 miljard mensen actief op het sociale netwerk.

As of this morning, the Facebook community is now officially 2 billion people!

We’re making progress connecting the…

Geplaatst door Mark Zuckerberg op dinsdag 27 juni 2017

 

Het aantal dagelijks actieve gebruikers groeide naar 1,28 miljard. In Nederland maken 10,4 miljoen mensen gebruik van Facebook, waarvan 7,5 miljoen dagelijks. Dit is een stijging van 10% ten opzichte van 2016. De 80-plussers zijn de grootst groeiende groep, gevolgd door 65-plussers. Ook laat de groep 20-39 jaar nog een kleine groei zien. In de leeftijd 15-19 jaar neemt het gebruik af.

Facebook: mobile First

Aangezien ruim 90% van de gebruikers Facebook gebruikt op hun smartphone lijdt een mobile-first aanpak, of zelfs een mobile only, in je contentstrategie geen twijfel. Zet content in die eenvoudig te consumeren is voor smartphone.

Facebook ontwikkelt zich als (live) videoplatform

Facebook ontwikkelt zich steeds meer tot videoplatform met de focus op live video. Om die reden geeft Facebook sinds 2016 video voorrang in de newsfeed. Sterker nog: ter motivatie van gebruikers betaalde Facebook publishers voor het maken van video’s die op Facebook werden gelivestreamd. Buzzfeed en The New York Times ontvingen bijvoorbeeld drie miljoen dollar en niet alleen uitgevers kregen geld. Voetbalclub Barcelona ontving een miljoen dollar als ze (meer) live video op Facebook zouden verspreiden en ook bekende personen profiteerden.

Het draait bij Facebook om engagement en video levert de meeste betrokkenheid op. De populairste Facebookpagina’s zijn dan ook met name uitgevers, met als stip op nummer 1 Dumpert.nl, gevolgd door RTL Nieuws en Lindanieuws. Er zijn geruchten dat Facebook uitzendrechten aan het kopen is om een online tv-platform te worden.

Adverteren blijft zich ontwikkelen

Facebook is een advertentieplatform. Doel van Facebook is om bij het publiek van een publisher of merk advertenties te tonen op basis van interesses. De mogelijkheden voor advertising-vormen blijven zich ontwikkelen. Facebook sleutelt ook hier continu aan nieuwe advertentievormen: Instagram ads, mid roll ads (halverwege een video) en de mogelijkheid om te A/B-testen zijn interessante voorbeelden. Ook targeting op specifieke fans van je pagina of een doelgroep die een interactie hebben gehad met een van je pagina-updates, is tegenwoordig mogelijk.

De mogelijkheden rondom adverteren op Facebook worden steeds complexer – aan de ene kant de kans om nog gerichter je doelgroep te bereiken met waardevolle informatie. Aan de andere kant: het wordt een steeds complexere taak om álles uit het platform te halen wat erin zit. Een specialisme dus. Het is nu écht pay-to-play – met name om de juiste doelgroepen te (blijven) bereiken.

De ideale video op Facebook: 5 do’s en dont’s

  1. Native – Upload je video naar Facebook in plaats van een link naar een YouTube film (je bereik is hiermee groter en zo heb je ook statistieken van views).
  2. Vierkant – Dit formaat is prominenter aanwezig dan 16:9 (je bent hierdoor meer zichtbaar).
  3. Kort – Maximaal 1 minuut. De Facebook-videokijker heeft een lage kijk-intentie en een korte tijdspanne. Zorg dat je blijft boeien en relevant bent, is het allerbelangrijkst).
  4. Geoptimaliseerd voor geluid-uit –  Zorg voor ondertiteling of flink veel tekstuele informatie
  5. Grijp de aandacht in de eerste 3 seconden –  Die zijn er verantwoordelijk voor of  iemand blijf kijken of verder scrollt. Dus geen fade-ins of logo’s in de intro!